Teapa Iasisting, protejata de judecatori

• Desi a trecut aproape un an de cand judecatorii au decis ca SC Iasisting SRL trebuie sa dea Primariei Focuri 5 miliarde de lei, firma lui Viorel Blajut nu s-a achitat nici pana astazi de obligatii • Asta deoarece judecatorii ieseni au pe rol mai multe contestatii impotriva executarii silite, depuse de firma lui Blajut • „O sa depun mai multe memorii si la Consiliul Superior al Magistraturii si la Ministerul Justitiei. Noi nu ne-am recuperat nici astazi paguba. Asta deoarece judecatorii din Iasi accepta sa judece tot felul de contestatii depuse de Iasisting. Pana la urma, de cate ori poate fi contestata o hotarare judecatoreasca?”, s-a intrebat Vasile Macovei, primarul comunei Focuri

Revoltator. Desi a trecut aproape un an de cand, printr-o sentinta judecatoreascafirma Iasisting a fost obligata sa achite 5 miliarde de lei Primariei Focuri, firma lui Viorel Blajut nu a dus la indeplinire nici pana astazi decizia magistratilor. In mod normal, imediat dupa comunicarea sentintei, SC Iasisting SRLtrebuia sa vireze in contul de la Trezorerie al Primariei Focuri suma mentionata. Acest lucru nu s-a intamplat din cauza celorlalti magistrati, care, timp de un an, au acceptat sa judece mai multe contestatii la executare depuse de SC Iasisting SRL. Mai mult, aceste procese se judeca foarte greu, primesc termene foarte lungi. Situatia ii indreptateste pe reprezentantii Primariei Focuri sa creada ca anumiti magistrati favorizeaza firma Iasisting SRL. „O sa depun mai multe memorii si laConsiliul Superior al Magistraturii si la Ministerul Justitiei. Noi nu ne-am recuperat nici astazi paguba. Asta deoarece judecatorii din Iasi accepta sa judece tot felul de constestatii depuse de Iasisting. Pana la urma, de cate ori poate fi contestata o hotarare judecatoreasca?”, s-a intrebat Vasile Macovei, primarul comunei Focuri.

Nici executorii nu au avut ce face

Executorii judecatoresti si Primaria Focuri au facut toate demersurile legale pentru a recupera prejudiciul creat de firma Iasisting SRL. S-a ajuns pana acolo incat Primaria Focuri a solicitat judecatorilor sa declare insolventa firmei Iasisting. Dar si acest proces s-a judecat foarte greu. Avand in vedere modul in care au evoluat lucrurile, exista indicii clare care arata ca firma lui Blajut a vrut din start sa prejudicieze statul cu 5 miliarde de lei vechi.
In luna martie a anului trecut, executorii judecatoresti au cerut informatii privind situatia financiara a SC Iasisting SRL de la toate bancile la care avea deschise conturi. Stupoare insa. Bancile au recunoscut ca lucreaza cu firma lui Blajut, dar au spus ca in conturile acesteia nu mai exista nici un ban. Potrivit unor informatii, SC Iasisting SRL isi golise in mod intentionat conturile tocmai pentru a nu plati.

Teapa de 120.000 de euro

In anul 2008, Primaria comunei Focuri a organizat o licitatie pentru cumpararea unei autoutilitare speciale de pompieri. Bugetul alocat pentru aceasta achizitie a fost de 120.000 de euro, iar licitatia a fost adjudecata de SC Iasisting SRL. Procedura a avut loc in decembrie 2008, iar masina trebuia livrata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009. SC Iasisting SRL a prelungit, fara motiv, cu patru luni termenul pentru livrare. Cu toate acestea, nu a mai fost in stare sa livreze masina promisa, desi incasase doua rate in avans, in total aproximativ 60.000 de euro. De aceea, Primaria Focuri s-a adresat judecatorilor pentru recuperarea banilor. Cele 5 miliarde de lei vechi includ si penalizarile de intarziere calculate conform contractului. Potrivit caietului de sarcini si contractului semnat, dupa finalizarea licitatiei, SC Iasisting SRL trebuia sa livreze o autospeciala de tip Meinike MB Vario 816 DA, din Germania.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *